Klej jadalny

Bardzo długo kupowałam gotowy klej cukrowy w sklepie.....w końcu nauczyłam się go robić sama. Jest o wiele taniej, a własciwosci te same :-)

Niestety nie podam dokładnych proporcji - zawsze robie go "na oko" 

Do zrobienia kleju potrzebujemy:

-cukier puder
-wodę
-stabilizator - np. cmc 

Do małego słoiczka wsypuję sobie łyżeczke - około - cukru pudru, dodaje kilka kropli wody - dokladnie mieszam. Ma wyjsc masa dość gęsta. DO tego dadaje małą szczyptę stabilizatora - dokladnie mieszam. Taka substancja musi odstać dobe, zeby skłądniki się dokłądnie wymieszały. Po upływie doby ponownie mieszam - otrzymuje gęsty, słodki i gotowy do użycia klej. Idealnie łączy ozdoby lukrowe.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...
21 maja 2013 03:17

A gdzie można kupić taki stabilizator?

Prześlij komentarz