Masa maślana słuzy głównie do obkładania tortu - obsmarowuje się nia juz przełożony tort po to, aby masa lukrowa miała czego się "trzymać". Masa nie powoduje rozpuszczania się lukru i odpowiednio wygładzona sprawia, że tort jest gładki. Masa maślana nie jest najlepsza w smaku - jest tłusta i ciężka - dlatego dobrze jest jej nakładać jak najmniej. Chociaż Anglicy używaja jej do przekładania tortu (!) oryginalne torty angielskie maja w środku własnie tą mase.
Je do podstawowego przepisu dokładam dodatkowy skadnik. W zależnosci od smaku całego tortu dodaje cos co bedzie pasowac, np.: jesli cały tort jest czekoladowy do masy dodaje płynna czekoladę, tort z truskawkami - do masy troche syropu truskawkowego, itp.
Przepis na masę maślaną:
-jedno dobre masło
-szklanka cukru podru
-jedna łyżka mleka
-dodatek smakowy - wedle uznania - i nie jest on konieczny
Wszystko ucieramy na gładką masę i obkladamy nia tort artystyczny ;-)
Zapraszam do galerii, gdzie można obejrzeć torty dla dzieci i nie tylko
http://www.lukrowefantazje.com.pl/index.html
Zapraszam do galerii, gdzie można obejrzeć torty dla dzieci i nie tylko
http://www.lukrowefantazje.com.pl/index.html
13 komentarze:
Ośmielę się stwierdzić, że masa maślana jest pyszna ;)Kasia
Kwestia gustu :-) Ja osobiscie za nią nie przepadam.....ale za to mój mąż jest jej najwiekszym fanem! :-D
Dopiero znalazłam, zrobiła i jest o niebo lepsza od wcześniejszej, którą stosowałam ;) No i smaczna ;), ale w małych ilościach
ucieramy na zimno czy w kąpieli wodnej?
:-) Absolutnie nie w kąpieli!
I nie na zimno ;-)
Maslo musi polezec chwile w temperaturze pokojowej - zeby bylu miekkie. I wtedy ucieramy.
Jaki krem najlepiej się nadaje, do przełożenia biszkoptów do tortu obłożonego masa cukrową?
Kazdy :-) Na jaki tylko masz ochote - trzeba tylko pamietac, zeby nie wychodzil poza granice biszkopta - i obsmarowac calosc maslanym kremem zanim polozysz lukier.
zamiast mleka proponuje 3 do 4 łyżki śmietanki 30% słodkiej - wychodzi o niebo lepsza
A jak to sie ma do masy cukrowej? Chodzi mi o to, ze śmietana rozpuszcza mase lukrowa - dlatego wlasnie miedzy innymi obklada sie tort maslem, zeby lukier nie stykal sie ze smietana z tortu....Anonimowy obkladales ta masa tort z masa lukrowa? Nie rozpuszcza?
super przepis:)
Rozpuszczona czekolada biała w śmietance 30%, schłodzona i ubita... masło utarte z cukrem pudrem i do tego kilka łyżek czekoladowej śmietany razem zmiksować - lepiej smakuje i nic nie rozpuszcza...
wypróbuje :-)
Dziewczyny a czy z tej masy utrzymaja sie rozyczki zrobione rekawem cukierniczym?.Bo ja robie podobnie ale na bialkach i ta masa jest bardzo twarda.
Prześlij komentarz