Masa maślana

Masa maślana słuzy głównie do obkładania tortu - obsmarowuje się nia juz przełożony tort po to, aby masa lukrowa miała czego się "trzymać". Masa nie powoduje rozpuszczania się lukru i odpowiednio wygładzona sprawia,  że tort jest gładki. Masa maślana nie jest najlepsza w smaku - jest tłusta i ciężka - dlatego dobrze jest jej nakładać jak najmniej. Chociaż Anglicy używaja jej do przekładania tortu (!) oryginalne torty angielskie maja w środku własnie tą mase.
Je do podstawowego przepisu dokładam dodatkowy skadnik. W zależnosci od smaku całego tortu dodaje cos co bedzie pasowac, np.: jesli cały tort jest czekoladowy do masy dodaje płynna czekoladę, tort z truskawkami - do masy troche syropu truskawkowego, itp.

Przepis na masę maślaną:

-jedno dobre masło
-szklanka cukru podru
-jedna łyżka mleka 
-dodatek smakowy - wedle uznania - i nie jest on konieczny

Wszystko ucieramy na gładką masę i obkladamy nia tort artystyczny ;-)

Zapraszam do galerii, gdzie można obejrzeć torty dla dzieci i nie tylko


http://www.lukrowefantazje.com.pl/index.html

13 komentarze:

Anonimowy pisze...
19 stycznia 2011 22:40

Ośmielę się stwierdzić, że masa maślana jest pyszna ;)Kasia

Unknown pisze...
20 stycznia 2011 00:39

Kwestia gustu :-) Ja osobiscie za nią nie przepadam.....ale za to mój mąż jest jej najwiekszym fanem! :-D

Kasia pisze...
3 czerwca 2011 03:30

Dopiero znalazłam, zrobiła i jest o niebo lepsza od wcześniejszej, którą stosowałam ;) No i smaczna ;), ale w małych ilościach

Anonimowy pisze...
28 lipca 2011 13:55

ucieramy na zimno czy w kąpieli wodnej?

Unknown pisze...
5 sierpnia 2011 10:37

:-) Absolutnie nie w kąpieli!
I nie na zimno ;-)
Maslo musi polezec chwile w temperaturze pokojowej - zeby bylu miekkie. I wtedy ucieramy.

Anonimowy pisze...
6 września 2011 12:14

Jaki krem najlepiej się nadaje, do przełożenia biszkoptów do tortu obłożonego masa cukrową?

Unknown pisze...
6 września 2011 12:27

Kazdy :-) Na jaki tylko masz ochote - trzeba tylko pamietac, zeby nie wychodzil poza granice biszkopta - i obsmarowac calosc maslanym kremem zanim polozysz lukier.

Anonimowy pisze...
28 marca 2012 11:44

zamiast mleka proponuje 3 do 4 łyżki śmietanki 30% słodkiej - wychodzi o niebo lepsza

Unknown pisze...
28 marca 2012 13:16

A jak to sie ma do masy cukrowej? Chodzi mi o to, ze śmietana rozpuszcza mase lukrowa - dlatego wlasnie miedzy innymi obklada sie tort maslem, zeby lukier nie stykal sie ze smietana z tortu....Anonimowy obkladales ta masa tort z masa lukrowa? Nie rozpuszcza?

Anonimowy pisze...
6 czerwca 2012 12:46

super przepis:)

ulinqa pisze...
27 lipca 2012 02:18

Rozpuszczona czekolada biała w śmietance 30%, schłodzona i ubita... masło utarte z cukrem pudrem i do tego kilka łyżek czekoladowej śmietany razem zmiksować - lepiej smakuje i nic nie rozpuszcza...

Unknown pisze...
27 lipca 2012 07:47

wypróbuje :-)

Joasia83 pisze...
12 maja 2014 02:27

Dziewczyny a czy z tej masy utrzymaja sie rozyczki zrobione rekawem cukierniczym?.Bo ja robie podobnie ale na bialkach i ta masa jest bardzo twarda.

Prześlij komentarz