Witam :-)
Dziś zdradze mały sekret ;-) jak tworzyć duże dekoracje i jednocześnie nie marnotrawić cennego lukru. W Anglii, skąd wywodzi się styl dekorowania tortów, uzywa się specjalnego ciasta do modelowania. W naszych warunkach trzeba czasami pokombinowac, zeby znalezc odpowiedni zamiennik ;-)
Ja mam dwa sposoby :
-używam kawałka ciasta czekoladowego (czekoladowe ciasto daje sie lepiej modelowac), aby wykroic odpowiedni kształt
-przygotowuje specjalna mieszankę z pianek i ryżu
W przypadku opcji drugiej potrzebne będą pianki marshmallows i preparowany ryż . Bierzemy jedno i drugie w proporcjach jeden do jednego. Mieszamy to wszystko i podgrzewamy w mikrofali. Po wyjęciu od razu modelujemy odpowiedni ksztalt - jak zastygnie może być ciężko ;-)
Gdy mamy już kształt jaki chcieliśmy czekamy, aż to wszystko zastygnie.
Gotową bryłkę można już obłożyć masą cukrową zabarwioną na odpowiedni kolor. Wystarczy już tylko wymodelować odpowiednio masę i gotowe ;-)
Powyższe triki storujemy, gdy mamy do wykonania dużą ozdobę na tort, np.:
-czapeczka w tym torcie - wykonana z mieszanki ryzowej i obłożona lukrem
Gdybym do zrobienia użyła lukru zużyłabym go naprawdę sporo. Używając mieszanki ryżowej oszczędzam lukier. Mieszanka oczywiście jest jadalna - smakuje jak chrupiący, słodki batonik.
Życzę powodzenia w lepieniu :-)
4 komentarze:
Ech, nie powinnam tego czytać przed snem. Znowu będę się objadać na noc...
:-) Wybacz kochana! Obiecuję, że następnym razem będę umieszczać słodkie posty najpóźniej do 18 ;-)
czy zmielić ten ryż czy tak jak on jest cały zmieszać z piankami? i mikrofale na ile nastawić i jak długo podgrzewać?
Nie mielimy ryżu.
ja nastwaiam na maxymalną moc mikrofalę i w trakcie podgrzewania sprawdzam "czy już" - pianki zaczną...hm...bulgotać ;-)
Prześlij komentarz