Przygotowanie tortu

Zanim zabierzemy się za dekorowanie trzeba mieć co dekorować ;-) Chciałam Wam pokazać jak przygotować tort do obłożenia go masą. 
Oczywiście dodatki, smaki, itp. są dowolne. Ja przygotuje tort mocno czekoladowy - dla smakoszy czekolady.
Zaczynamy od przygotowania potrzebnych skaldników:
-biszkopt - przepis znajdziesz w zakładce przepisy
-masa do przełożenia - ja użyję bitej śmietany
-dodatki - użyłam kawałkow mlecznej czekolady i kremu czekoladowego
-poncz do nasączenia - przepisy na poncz znajdziecie w zakładce przepisy - ja użyłam ponczu bez alkoholu, gdyz tort był dla dzieciaków
-masa maślana do obłożenia tortu - przepis w odpowiedniej zakładce - ja użyłam masy z dodatkiem czekolady - smak masy maślanej dobieram zgodnie ze smakiem przełożenia tortu.
jak juz wszystko mamy - zaczynamy!


Biszkopt kroimy na na cztery równe placki. Wiem jak cięzko jest na początku równo podzielić biszkopt. Ja używałam miarki - odmierzałam sobie równe placki ;-)


Na podkładke do tortu nakładamy niewielka ilość masy - chodzi o to, żeby tort nam nie uciekał ;-)


Na tacke kładziemy pierwszy placek - biszkopt po przekrojeniu ma jeden placek płaski - ten od spodu - i jeden zaokrąglony - ten z góry. Jesli chcemy, aby tort byl płaski na górze to zaokrągloną cześć kladziemy na spodzie - czyli kładziemy biszkopt do góry nogami ;-)
Ja chciałam, aby tort był zaokrąglony na górze, wiec płaską cześć dałam na spód.
Następnie nasączamy biszkopt ponczem - najwygodniej użyć do tego łyżki.


Teraz nakladamy masę  i rozprowadzamy ja równiutko na powierzchni ciasta. Ja używam do tego packi - niektórzy robiąto rekami (!) Nie polecam - biorąc pod uwagę fakt, że ktoś będzie poźniej konsumował ten tort - nie wydaję mi sie, aby wkładanie rączek do środka było dobrym pomysłem :-/



Kolej na dodatki - czekolada i krem :-) 


Nakładamy kolejną część biszkopta - dociskamy placek - krem, który wyszedł bokami wyrównujemy dokładnie - tak jak na zdjęciu.


To samo robimy z każdą kolejną warstwą - w rezultacie otrzymujemy prawie skończony torcik ;-)


Kolej na obłożenie masą maślaną - dlaczego masa maślana? Bo bita śmietana rozpuszcza mase cukrową, która bedzie dekorowany tort. 
Nakładamy masę równo na całej powierzchni tortu


Przy pomocy szpatułki staramy sie równiutko wygładzić masę. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na min 1 godzine.


Po upływie godziny możemy zacząć dekorowanie tortu. O sekretach dekorowania opowiem w następnych odcinkach :-)






można obejrzeć torty wykonywane na zamówienie ;-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz